Кладка яєць, висиджування і вигодовування пташенят, які характерні для гусака сірого

Повна кладка з 4–10, частіше 4–5 яєць, білих гладких з легким палевим, іноді зеленуватим відтінком. Маса останніх коливається від 14 до 24 г.

Відкладання яєць у різних частинах ареалу падає на другу половину березня, квітень і навіть перша половина травня, причому терміни відкладки бувають розтягнуті на місяць і більше в птахів навіть того самого району.

Насиджує яйця одна самка, але самець постійно тримається поблизу гнізда, при небезпеці сильно хвилюється і видає лементи. Злітаючи ненадовго з гнізда на годівлю, самка прикриває яйця листами і пухом. Насиджування триває 27–28 днів.

Пташенята, що вилупилися, обсохнув під крилами матері, залишають гніздо і тримаються на воді серед заростей водяних рослин. Самець і самка перший час знаходяться неподалік від виводку. При небезпеці пташенята затаюються в заростях чи рятуються поринаючи. Приблизно в місячному віці молоді досягають половини величини дорослих, а ще через місяць за розміром не поступаються останнім і незабаром піднімаються на крило.

Приблизно в той час, коли пташенята оперяться, але літати ще не можуть, дорослі сімейні гусаки починають линяти. Линяння протікає в них цілком при виводку. Спочатку линяють самці, трохи пізніше і самки. Линька починається з випадання махових пер, і птахи втрачають здатність до польоту. У цей час вони переміщаються в глухі, по можливості спокійні місця, де ведуть потайливий спосіб життя. На півдні ареалу дорослі сімейні птахи починають линяти з червня, на півночі – приблизно з двадцятих чисел липня, і до середини серпня линька майже усюди закінчується. До цього часу закінчується ріст махових і в пташенят, що піднімаються на крило разом з дорослими птахами.

Небагато раніш, ніж у сімейних гусаків, починається линяння в дорослих неодружених і молодих статевонезрілих. У цей час вони збираються в зграї і переміщаються на кормові, добре захищені водяною і прибережною рослинністю водойми. Нерідко ці переміщення приймають характер добре виражених перельотів на досить великі відстані. До них частково приєднуються і самці від виводків. У сприятливих місцях гусаки, що линяють, концентруються в значних кількостях. Вилинявши, вони залишаються в районі линяння, відкіля пізніше відправляються в шлях до зимівель.

По закінченні линяння гусаки залишають кріпи і починають вести зовсім інший спосіб життя. У цей період для них особливо характерні щоденні перельоти на годівлю. Окремі родини, а частіше зграї вилітають на кормові місця коли заходить сонце, уночі повертаються на обмілини, великі плеси водойм чи на відкриті недоступні частини узбереж, де сплять чи стоять опустившись на пісок. Перед світанком знову вилітають на годівлю, а пізно ранком повертаються назад чи на іншу водойму, де тримаються весь день до вечора. Тут вони відпочивають і годуються, а ввечері знову летять на уподобані кормові місця. Годуватися вони вилітають на стерню, парові й озимі поля, у степу чи на узбережжя і мілководдя.

Осінній відліт відбувається в північних районах ареалу в другій половині вересня, у південних затягується до кінця жовтня і навіть листопада.

Перейти на сторінку: 1 2


Подібні статті

Зимові скупчення сороки в Любечі
Біологія та чисельність зимуючих птахів залишається недостатньо вивченою не лише в Україні, але й у більшості європейських країн. Це зумовлене труднощами проведення польових досліджень у цей період, відсутністю уніфікованих методик, а тако ...

Динаміка перельоту птахів
Серед всіх тварин птахи – найбільш показова група. Вони частіше інших тварин потрапляють на очі. Для кожного виду птахів характерний цілий комплекс ознак, за якими, володіючи певними знаннями й навичками, можна досить швидко визначити вид ...

Головне меню