Особливості життєдіяльності великого строкатого дятла

Великий строкатий дятел

(Dendrocopos major) – досить красивий, дійсно дуже строкатий птах. Переважна забарвлення його складається зі сполучення чорних і білих тонів. Верх голови і шиї, спинна сторона і надхвістя синьо – черні, плечі, щоки, боки шиї білі, черево грязно-білого кольору, підхвістя яскраво-червоне. Махові пера чорні з білими плямами, що утворюють на чорному тлі складеного крила 5 білих поперечних смуг. Хвіст чорний, за винятком 2 крайніх кермових пер, білого кольору. Очі бурувато-червоні, дзьоб свинцево-чорний, ноги темно-бурі. Самець відрізняється від самки червоною плямою на тімені. Молоді птахи подібні по забарвленню з дорослими, але на чолі в них червона пляма. Хвіст у великого строкатого дятла середньої довжини, загострений і дуже твердий, тому що служить головним чином опорою при лазінні птаха по стовбуру дерева. Наскільки важлива ця опорна роль хвоста, можна судити по тому, що за період до наступної линьки кермові пера, стираючись, коротшають на 10 мм і більше. Але ж загальна довжина хвоста всього 100 мм. Великий строкатий дятел – птах середніх розмірів: довжина тіла його 23–26 см, маса близько 100 г.

Літають дятли добре і швидко, однак у всіх випадках переважно лазять по стовбуру дерева, користаючись крилами лише для перельоту на сусіднє дерево. Навіть тоді, коли птаху грозить небезпека, він не поспішає летіти. Помітивши, наприклад, наближення людини, дятел як би нічим не видаючи того, що помітив небезпеку, переповзає, продовжуючи щось шукати в нерівностях кори, на протилежну сторону стовбура і, піднімаючись по стовбуру нагору, лише зрідка визирає із-за нього, як би ненавмисне спостерігаючи за людиною. Якщо спробувати обійти дерево, то птах знову переміститься так, що між ним і людиною виявиться стовбур. Якщо людина спробує наблизитися до птаха, він перелітає на сусіднє дерево, виражаючи своє невдоволення голосним різким лементом. Голос дятла розноситься далеко по лісу і нагадує щось начебто уривчастого «гик», повторюваного то окремо, то кілька разів підряд, коли птах хвилюється.

Велику частину часу дятел проводить у пошуках їжі. Влітку і на початку осені дятла можна спостерігати на стовбурі дерева. Звичайний птах сідає на стовбур і починає, спираючись на свій твердий хвіст, стрибками підніматися вгору, роблячи при цьому спіральні обороти навколо стовбура. Піднімаючи вгору, дятел уважно оглядає кожну щілину, кожну нерівність кори. Якщо птах помітить щось на бічних товстих гілках, то він оглядає і їх, звичайно знизу, підвішуючись до гілки і знов-таки спираючись на хвіст. Оглянувши в такий спосіб стовбур і великі бічні суки до висоти 12 –16 м, а іноді і вище, дятел перелітає на інше дерево. Якщо, оглядаючи дерево, дятел знайде живих під корою комах, він пускає в хід дзьоб; голосне «тук-тук-тук» далеко розноситься по лісу. Сильними ударами дятел розбиває кору чи проробляє в ній лійку, оголюючи ходи жуків-підкірників, а липким довгим язиком, що легко проникає в ці ходи, птах витягає з-під кори личинок і дорослих комах. У значних кількостях великий строкатий дятел поїдає мурах: у шлунках деяких убитих птахів знаходили по 300 –5 00 екземплярів цих комах. Досить часто дятли поїдають різних жуків, що особливо живуть під корою, – короїдів і вусанів, а також довгоносиків, листоїдів і ін.

Восени спосіб добування їжі в дятла змінюється: птах не оглядає стовбури дерев у пошуках комах, а зриває з хвойного дерева шишку, затискає її в природну чи видовбану ним у вершині сухого стовбура дерева і із силою вдаряє по ній дзьобом. Ударами дзьоба дятел розкриває лусочки шишки, витягає і поїдає насіння. Звичайно під такою «кузнею» дятла до кінця зими накопичується гора шишок: під окремими кузнями знаходили по 5–7 тис. розбитих шишок. Щодня дятел розбиває до 100 шишок, а тому, щоб забезпечити себе кормом узимку, кожен птах уже з осені захоплює індивідуальну ділянку, площу якого в залежності від врожаю насінь хвойних порід і числа хвойних дерев на ділянці коливається від 5 до 15 га. На кожній з таких ділянок буває кілька десятків кузень. Свої індивідуальні ділянки птаха захищають і не допускають у них інших дятлів.

Провесною дятли нарівні з насіннями починають поїдати комах, що вийшли після зимівлі. А в період початку руху соку в беріз дятел часто робить дзьобом на стовбурах і на галках дерев горизонтальні ряди пробоїн у корі і, почекавши, поки з'явиться сік, по черзі прикладає дзьоб до кожного отвору і п'є. Таким чином, у харчуванні дятлів спостерігається чітко виражена сезонна зміна кормів. Восени й узимку дятли харчуються насіннями хвойних дерев, навесні і влітку – тваринною їжею.

Перейти на сторінку: 1 2


Подібні статті

Походження та філогенез плазунів
Впродовж мільярдів років Земля змінювалася – в небо здіймалися гори, море заливало суходіл, острови підіймалися з глибин океану й перетворювалися на материки, але найбільших змін планета зазнала після виникнення життя близько 3,5 мільярди ...

Мінерали в харчуванні людини
Мінеральні речовини входять в склад тканин організму людини, ферментів, гормонів. Вони відіграють велику роль в пластичних процесах, у формуванні і побудові тканин організму, особливо скелету, підтримання кислотно-лужної рівноваги, створен ...

Головне меню