Орлан-білохвіст

Орлан-білохвіст - один із не багатьох представників тваринного світу, який не має ворогів у природі. Єдиний його ворог - людина. Вона часто турбує птаха; нищить місця його мешкання; вибирає з гнізд яйця, пташенят; вбиває як могутніх дорослих красенів, так і молодняк, який тільки розпочав своє життя. http://antik-books.ru/ секонд бук магазин букинистической книги.

У 1950-ті роки люди активно відстрілювали орлана разом з іншими хижими птахами як «шкідливого» представника фауни. Нині його вбивають із різних причин: за те, що він красивий; за те, що їсть рибу та водоплавних птахів. А ще тому, що він великий, і слугує легкою мішенню. Люди творять розправу над величним птахом, не задумуючись про незаконність своїх дій, та про шкоду, яку завдають природі. Адже орлани-білохвости - рідкісні птахи, занесені до Червоної книги України. Окрім того, орлани надзвичайно корисні, бо, живлячись рибою, водоплавними птахами та дрібними ссавцями, зазвичай ловлять хворих, скалічених, або ослаблених особин. Живляться також загиблими тваринами. Таким чином вони виконують роль санітарів водно-болотних угідь, захищаючи їх мешканців від різних хвороб і масової загибелі, а нас - людей, від епідемій, які передаються через тварин.

Браконьєрський відстріл орланів-білохвостів є потужним негативним чинником, який підриває стан популяції рідкісного птаха. Особливо гостро він проявляється в зимовий період, коли орлани скупчуються на водоймах і поблизу них, і стають вразливими. За таких обставин, в боротьбі за орлана-білохвоста важливо зупинити браконьєрське винищення птаха у зимові місяці. Це не проста справа. Її вирішення потребує не одного року кропіткої праці фахівців за участю громад.

Орлан-білохвіст належить до ряду Соколоподібні, родини Яструбові.

Один із найбільших хижих птахів Європи. Маса тіла складає від 3 до 6 кілограмів. Довжина тіла досягає 77-92 см, а розмах крил 200-245 см.

Дорослий птах має буро-коричневе оперення тулуба; голова і шия - світлі, сірувато-бурі; хвіст - короткий, клиноподібний, яскраво-білий; дзьоб - масивний жовтий; лапи - жовті.

Зовнішній вигляд молодих птахів змінюється протягом перших 5 років життя у такій послідовності:

рік життя: спина та груди чорно-бурі з білуватими просвітами, голова і шия - чорно-бурі, хвіст - чорно-бурий з білими поздовжніми смугами, дзьоб - чорний з темно-сірим або чорним кінцем. У природі в похмуру погоду птах видається чорним;

рік життя: в оперенні присутній коричневий відтінок, на чорно-бурому хвості світлі смужки займають 2/3 площі хвостового оперення, дзьоб - жовтий з темно-сірим або чорним кінцем;

рік життя: загальний тон оперення - буро-коричневий, голова і шия світліші за спину та груди, хвіст - білий з темною розмитою смужкою по краю, дзьоб жовтий;

рік життя: загальний тон оперення - буро-коричневий, голова і шия світліші за спину та груди, хвіст - білий з невеликою домішкою сірих і бурих розмитих плям (бруднуватий), дзьоб жовтий;

рік життя і більше: мають зовнішній вигляд дорослого птаха.

Займає великі території з різноманітними біотопами, але обов’язково такими, які включають великі водойми, а також ділянки старого лісу, або хоча б поодинокі старі дерева.

Живе окремими парами. Гніздиться в лісистій місцевості поблизу водойм. Гніздо споруджує на деревах різних порід (сосна, дуб, вільха та інші), як правило, на великій висоті (від 6 до 30 м від землі), в розвилці стовбура.

Гніздо дуже масивне, побудоване з гілок і вистелене сухими стеблами та кореневищами прибережних рослин, а також мохом, корою, пір’ям. Використовується багато років.

У повній кладці зазвичай 2 яйця: старі самки нерідко відкладають лише 1 яйце.

Гніздитись починає рано. На початок березня уже має кладки. Насиджує 35-45 днів, зазвичай - 37-40 днів. У насиджуванні беруть участь обидва партнери, але самка - більше. За рік виводять 1 виводок.

Статевозрілими птахи стають пізно: самки - на 4-й рік життя, а самці - аж на 6-й рік.

Живиться рибою, водоплавними птахами, дрібними ссавцями. Зазвичай ловить ослаблених, хворих і поранених особин. Також вживає загиблих тварин.

Орлан-білохвіст має широке розповсюдження. Його ареал займає більшу частину Європи й Азії.

В Європі - гніздиться 5-6,6 тис. пар птахів, зимує - більше 4,7 тис. особин.

Європейська популяція орлана-білохвоста, яка розповсюджена в північній, східній і центральній Європі, за попередніми оцінками нині складає більше 50% світової популяції виду.

У 50-70-х роках ХХ ст. чисельність виду в Європі знаходилася в депресії.

Із 1980-х років кількість птахів по всій Європі, крім, можливо, Румунії, Болгарії, Греції та Туреччини (Cramp, Simmons, 1980; Tucker, Heath, 1994) почала поступово зростати. По суті, чисельність виду зросла у період між 1970-1990 роками. За винятком кількох країн південно-східної Європи, чисельність зростала в подальшому протягом 1990-2000 років і продовжує зростати й нині.

Перейти на сторінку: 1 2 3


Подібні статті

Регуляція обміну речовин. Терморегуляція
Процес обміну речовин в організмі складається з кількох тисяч хімічних реакцій, які протікають в організмі. Обмін речовин являє собою єдність двох процесів: асиміляції і дисиміляції. Асиміляція супроводжується посиленням дисиміляцій ...

Паразитичні пласкі черв'яки
Проблеми забезпечення здоров'я населення країни є сферою міжгалузевого регулювання і одним з найважливіших аспектів соціальної політики в області охорони здоров'я населення [Демьянков Е. Н., 1996]. Сучасний рівень розвитку медицини вимаг ...

Головне меню